کاسه نمد به انگلیسی Oil Seal یا Radial Shaft Seal به نوع خاصی از درزگیر و آببند اطلاق میشود که برای درزبندی و آببندی شفتهای دوار و یا پوستههای محتوای سیال مورد استفاده قرار میگیرد
کاسه نمدها به عنوان بخش جدایی ناپذیر در هر سیستم چرخشی و حرکتی است. کاسه نمدها در گیربکسها و سیلندرهای هیدرولیکی و غیره استفاده میشود.
– به عنوان یک مانع فیزیکی برای جایی که لازم است روغن روان کننده را حفظ میکند.
-برای جلوگیری از خروج روغن روان کننده حتی در فشار بالای روغن به کار میرود.
– به عنوان مانعی برای جلوگیری از ورودی آلودگیها و مواد زائد به بخش سیستم حاوی روغن روانکاوی کاربرد دارد.
ساختمان و مواد تشکیل دهنده انواع کاسه نمد”
1-کاسه نمد شامل یک حلقه فلزی است که به عنوان ساختمان که پایداری و مقاومت کاسه نمد را تامین میکند.
2-پوسته بیرونی کاسه نمد غالبا از نیتریل و یا مواد دیگر ساخته میشود که بر اساس نیاز تغییر میکند.
3-فنری که در لبهی کاسه نمد قرار میگیرد در جهت تقویت لبهی کاسه نمد عمل میکند و مانع از رسوب و نشتی مواد روان کننده به خارج و همچنین جلوگیری از ورود آلایندهها از خارج به داخل سیستم روان کننده میشود.
متریال لایه بیرونی کاسه نمد همیشه بر اساس نوع کاربرد تغییر میکند. در اینجا برخی از متریالهای کاسه نمد را به طور خلاصه آوردهایم:
1-لاستیک نیتریل یا ان بی آر NBR (متداول ترین متریال در تولید کاسه نمد)
2-سیلیکون Silicone ( از این متریال بیشتر برای حرارت بالاتر به کار میرود)
کاسه نمد چیست؟ کاربرد لبه در کاسه نمد – ساختار کاسه نمد (برگرفته از سایت SKF)
کاسه نمد در خانواده برینگها؟
در خانواده برینگها (بلبرینگ و رولربرینگ) کاسه نمدها به منظور جلوگیری از نشتی از یاطاقان یا محدوده خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. در اجزای ماشین کاسهنمدها به منظور جلوگیری از سایندگی، ورود رطوبت خورنده و سایر آلودگیها مضر به ماشین آلات کاربرد دارد. کاسه نمدها همچنین در جلوگیری از ترکیب دو نوع سیال متفاوت از جمله روغنها (گریسهای روان کننده) و آب به کار میرود.
ویژگیهای مهندسی در طراحی کاسه نمد
برخی از صنایع:
خودرو سازی
تمامی کارخانجات
پالایشگاههای نفت
نیروگاهها
کاسه نمد Oil Seal یا سیلهای آببندی شعاعی شفت Radial Shaft Seal بین ماشینهای دوار و ثابت قرار میگیرد (شکل ۱) یا بین دو جز حرکتی ِبهم پیوسته قرار میگیرد که شامل دو قسمت اصلی است:
پوشش بیرونی استوانهای از ورق فولادی یا یک الاستومر تشکیل میشود که دارای ویژگی لازم برای قرار گیری به منظور آب بندی ثابت در برابر محفظههای هوزینگ است
لبهی کاسه نمد از مواد الاستومری یا ترموپلاستیک ساخته میشود که به صورت پویا یا استاتیک (حرکتی یا ثابت) در برابر شفت آببندی میشود.
لبهی کاسه نمد (آببند) توسط قالب، تراشکاری، بُرش یا سنگزنی شکل میگیرد و به طور معمول بر روی سطح مقطع شفت با یک بار شعاعی مشخص توسط فنر مرتجعی که داخل کاسه نمد قرار دارد فشار وارد میکند. لبهی کاسه نمد در آببندی و سطح مقطع شفت مهمترین قسمت عملیاتی یک کاسه نمد شعاعی است. اثر آب بندی لبه در کاسه نمد با طراحی منطقه تماس ِ لبهی آن و ویژگیهای هیدرودینامیکی افزایش یابد.